Кафе на Дози – ESE Pod

Кафе на Дози – ESE Pod

Кафе на Дози – ESE Pod

Какво представлява кафето на дози - ESE Pod?

ESE Pods – Easy Serving Espresso Pods

Кафето на дози (кафе под) представлява малки пресовани дискове от печено смляно кафе с тегло 7 или 14 гр. (единично или двойно) и са с диаметър 44 мм. Предварително пресовани във формата на шайба и опаковани във филтърна хартия в индивидуална опаковка от алуминиево фолио, пакетирани в защитна безкислородна среда за максимално запазване на свежия аромат.

Разработено от Illy

През 1998 г. фирмата Illy разработва дизайна и стандартите на Easy Serving Espresso (ESE) като отворен дизайн с цел насърчаване на съвместимостта и адаптацията, така че да направи приготвянето на домашно еспресо по-удобно.

 

Предимства на кафето на дози

Ключовият елемент в  продажбата на ESE Pod е удобството. Приготвянето на кафе с традиционна кафемашина изисква допълнителни умения – мелачките трябва да се настройват; кафето трябва да се дозира и натъпква правилно и след това да се почистят машините и пространството около тях. С кафето на дози няма нищо от това, кафето е предварително смляно с подходящата едрина, точно дозирано и пресовано а отработеното кафе остава в хартиения филтър. След като приключите, дозата може просто да се изхвърли, като пакетче чай.

Прясно изпечено кафе на зърна

Смляно с подходяща едрина и точно дозирано

Перфектно еспресо без никакви усилия

Удобството на ESE Pod обаче е за сметка на цената: вкусът на традиционно  приготвено еспресо от професионалист е значително по-добър от този на ESE еспресо. Две са основните причини за това:

1. Кафето в дозите не е толкова прясно, както това, което се смила непосредствено преди направата на еспресо при традиционен метод. Именно при смилането се освобождават голяма част от ароматите и за да се запазят е добре да се използва бързо.

Но и това не е съвсем вярно – въпреки, че кафето за дозите е предварително смляно във фабриката не може да се нарече застояло, тъй като те се пакетират веднага след смилането в индивидуална опаковка от алуминиево фолио в азотна среда. Целта на използвания азот е да се изгони кислорода, който е главния виновник за протичане на окислителни процеси и бързото изветряване на кафето.

2. Дебитът на ESE еспресо е по-бърз от препоръчителния за традиционно приготвеното и това води до не пълно извличане на ароматните вещества. Целта при приготвяне на традиционно еспресо е обем около 35 мл. за 25-30 секунди, тъй като се смята, че това е оптималното време за извличане на възможно най-много аромати преди да се отделят горчиви съединения и прекомерен кофеин в напитката.

С ESE Pod времето за същия обем може да падне на по-малко от половината.

Приготвяне на кафе еспресо

Винаги може нещо да се обърка при приготвяне на еспресо.Смилане, дозиране, свежест, печене, температура, налягане на водата… Някои хора преценяват еспресото по крема, други по вкуса, киселинност, плътност… Използвайки кафе на дози, Вие го правите правилно всеки пореден път.

Вашият коментар

Close Menu
×
×

Cart