История и Произход на Кафето

История и Произход на Кафето

naj-dobroto-kafe-na-sveta
В търсене на най-добрите кафета по света

Тук ще се запознаем накратко историята и произхода на кафето, ще разгледаме шест от най-известните региони за отглеждане на кафе в света и ще споделим някои от любимите ни сортове кафе, които сме опитвали през последните няколко години.

Не е ясно какво е това, което прави кафето една от най-обичаните напитки в света. Просто има нещо в това, което изглежда някак мистично, дори вълшебно… Процесът на смилане на прясно изпечените зърна, сваряване и споделяне на ароматна чаша кафе носи със себе си духа на древността – обреден ритуал, който датира повече от 500 години и обхваща цялата ни планета.

  1. Произход на кафето
  2. Кафе от Африка
  3. Кафе от Азия
  4. Кафе от Карибите
  5. Кафе от Южна Америка / Централна Америка
  6. Кафе в Европа
  7. Кафе от Северна Америкa

ОТ КЪДЕ ПРОИЗХОЖДА КАФЕТО?

Произходът на кафето може да се проследи поне от 10 век. Coffea arabica (известен още като кафе арабика), преобладаващият вид, произхожда от горите на югозападните планински райони на Етиопия и планините на Йемен. Там кафеените дървета израствали 100-120 см сред дивата природа, с бели цветчета и червени до лилави черешки, в които се съдържат зърната.

Съществува значителен дебат кой първи е открил ползите му като напитка. Една история разказва за суфийски мистик от Йемен, който вкусил плодовете в Етиопия, след като видял енергизиращия им ефект върху птиците там.

Друга е свързана с етиопски козар от IX век, който отнесъл плодове на монах, който ги хвърлил в огъня и усетил примамливия им аромат. Трета приказка разказва за ученик на шейх Абуул Хасан Шадели, който открил вълшебните зърна, след като бил заточен в пустинна пещера в Йемен.

Независимо в коя история сте избрали да повярвате, в суфинските светилища на Йемен има археологически доказателства, които предполагат, че кафето е било консумирано там редовно още през 15 век. Суфийските вярващи са го използвали, за да им помогне да се съсредоточат и като вид духовно опиянение, когато скандират името на Бог.

Оттам кафето се разпространява в Мека и Медина, след това по-големи градове като Багдад, Константинопол и Дамаск. Кафенета започнали да изникват около религиозния университет Ал Азхар в Кайро, след това в Алепо и Истанбул.

Поради стимулиращите ефекти на кафеените зърна, те са били забранени в Мека през 1511 г., а в Кайро през 1532 г. Но дотогава кафето вече е станало популярно в целия мюсюлмански свят.

От първоначалното си отглеждане в Южна Арабия консумацията на кафе постепенно пробива в Европа, Индия, Индонезия и в крайна сметка в Америка. Сега всеки ден се консумират над 2,25 милиарда чаши, като зърната се добиват от черешките на дървета, отглеждани в над 70 различни страни по света.

Тъй като технологичните иновации и глобализацията доведоха до свят, който усещаме все по-малък, ценителите на кафе изглежда са готови да отидат много по-далеч в търсене на екзотични сортове, за да им осигурят ежедневната доза наслада. Ето поглед върху някои от различните видове кафе, които може да намерите на различни континенти по света:

РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ КАФЕ ПО СВЕТА

Кафе от Африка - Кафе на зърна, растящи в Килиманджаро, Танзания
Кафе от Африка – Кафе на зърна, растящи в Килиманджаро, Танзания

КАФЕ ОТ АФРИКА

Африка е родното място на кафето, така че не е изненада, че практически всяка централноафриканска държава го отглежда. Континентът включва осем от най- добрите 25 износители на кафе в света : Етиопия, Уганда, Кот д’Ивоар, Кения, Танзания, Камерун, Мадагаскар и Габон.

Етиопия384 милиона килограма
Уганда287 милиона килограма
Кот д’Ивоар107 милиона килограма
Кения50 милиона килограма
Танзания48 милиона килограма
Камерун34 милиона килограма
Мадагаскар31 милиона килограма
Габон29 милиона килограма

Кафето в Кения се превърна в многогодишен фаворит сред ценителите, отчасти заради уникалната комбинация от климат, почва и надморска височина, отчасти заради разнообразието от сортове, които използват.

„Земеделските стопанства в Кения често използват комбинация от сортове, наречени SL-28 и SL-34“, които доказват година след година, че произвеждат изключително кафе. Първоначално са разработени от Scott Laboratories преди десетилетия, с намерение да са устойчиви на болести. Но те също се оказали с изключителни вкусови показатели. „

В сравнение с някои от другите гурме кафета в света, кенийските сортове са на сравнително добра цена, средно под 65 долара за килограм. Фаворит сред африканските сортове е интензивният етиопски Yirgacheffe . Отглеждан в южния етиопски регион Сидамо (който се счита за родно място на кафето), той е широко достъпен за по-малко от 45 долара за килограм.

Кафе в Азия

КАФЕ ОТ АЗИЯ

Може би най-странното, най-скъпо гурме кафе, което някога може да опитате, произхожда от Югоизточна Азия, особено Индонезия, Филипините и Тайланд. Там ще намерите Kopi Luwak (известен още като кафе Civet poop), едно от най-малко екологичните кафета на света.

Ето как става това: Азиатските палмови цибетки се хранят с най-сладките кафеени черешки, които могат да намерят. Тези зърна се движат през храносмилателния тракт на цибетката след ферментация в стомаха, където ензимите разграждат протеините, които придават на кафето горчивия му вкус.

След изхождането на цибетката неразградените зърна се събират, измиват, изсушават на слънце, пекат се и се продават, като Kopi Luwak или Wild Civet Coffee.

Преработените от цибетката зърна имат по-малко протеини, бактерии и различни съединения в сравнение с другите гурме кафета. Кафето приготвено от тези зърна се отличава с изключително сложен аромат, с нотки на шоколад и има невероятно мек вкус.
С цени започващи от около 200 долара за килограм, това е изключително скъпа напитка.

Най-доброто кафе на света - Civet Coffee
Kopi Luwak

Лошото е, че дивите цибетки са все по-често улавяни, помещавани в малки клетки и захранвани с кафеени зърна, за да произведат тази модерна смес в масови мащаби.

Групите за защита на животни протестират срещу това нечовешко отношение и някои природозащитници смятат, че търсенето може да застраши дивота популация на Civet. Истината е, че има значително по-добри азиатски кафета, които имат подобен негорчив вкус, без да се експлоатират и застрашават животните.

Кафе от Ямайка - Blue Mountain Coffee
Ямайка Blue Mountain

 КАФЕ ОТ ЯМАЙКА / КАРИБИТЕ

Доминиканската република и Хаити са единствените страни от Карибите, класирани сред най-добрите 30 страни за производство на кафе в света, съответно на №27 и №28.

Дали се дължи на големината, височината или климата на островите, Карибите просто не могат да се съревновават с Африка, Азия или Латинска Америка по произведено количество.

За някои почитатели на кафето от остров Ява, качеството на някои карибски сортове кафе е най-доброто. Най-търсеното досега е Blue Mountain Coffee от Ямайка , което се отглежда в една от най-високите планински вериги на Карибите.

Смесицата от хладен въздух, обилни валежи, богата почва и отличен дренаж създават перфектния климат, допринася за кафето, известно с мекия си, почти сладък вкус. Blue Mountain Coffee е строго регламентиран от Съвета на кафе индустрията на Ямайка, който следи неговото отглеждане, качество и географски граници.

Изключително рядък сорт: Ямайка произвежда само 1,2 милиона килограма кафе годишно. Килограм 100% Blue Mountain кафе ще ви струва около $ 100 – $ 110. Но за съжаление над 80% от годишната продукция на островната държава се продава в Япония.

КАФЕ ОТ ЮЖНА АМЕРИКА / ЦЕНТРАЛНА АМЕРИКА

Почти всяка държава в Латинска Америка изнася кафе, като Бразилия, Колумбия, Хондурас, Мексико и Гватемала, които се класират сред първите 10 държави по отношение на годишното си производство.

Бразилия2,6 милиарда килограма
Колумбия765 милиона килограма
Хондурас345 милиона килограма
Мексико230 милиона килограма
Гватемала205 милиона килограма

Но Панама, която произвежда едва 6.9 милиона килограма годишно, се очертава, като един от най-горещите пазари за гурме кафе в света през
последното десетилетие . Заслугата за успеха на региона може да се дължи на откриването през 2004 г. на сорт, наречен Гейша , който е местен за Етиопия.

Хасиенда Ла Есмералда открили Гейша, който расте във фермата им и веднага го отделили от останалата реколта. Ароматът му бил много уникален, много флорален, затова решили да го покажат на конкурса за най-добро кафе на Панама. Сега то се продава за 130 долара на килограм зелено, което означава, че е над 260 долара за килограм печено.

КАФЕ В ЕВРОПА

В Европа няма нито една държава, която да е известна с отглеждането на кафе. Но за приготвяне? Италия, родното място на еспресото и капучиното, издига този процес до форма на изкуство. А консумацията му в кафенетата на открито се превърна в съществен аспект на европейските пътувания и ежедневие.

Кафе в Южна Америка
Лате арт

Приготвянето на перфектното еспресо включва вода, загрята до 90-95ºC, която преминава през 8 грама кафе при 9 бара налягане в продължение на 25-30 секунди.

Първият патент на приготвяне на еспресо е издаден на Анджело Мориондо през 1884 г. Но роденият в Унгария Франческо Или изобретява първата автоматична кафемашина, която замества парата под налягане през 1935г.

Той също така разработил опаковъчната система, при която кутиите за кафе са били пълнени с инертни газове, а не с въздух под налягане, което позволило на базираната в Триест марка illy да се продава в цяла Италия.

Неговите изобретения дали на хората възможността да се наслаждават на кафе с постоянен и приятен вкус, което било рядкост дотогава. Това довело до повече иновации в цялата страна, дълбока страст към усъвършенстването на кафето и появата на баристи, като квалифицирани професионалисти. Това наложило очакване за качество и кафе култура, която се появила, като кафето станало част от живота на всеки.

КАФЕ ОТ ХАВАЙ / СЕВЕРНА АМЕРИКА

Кафе на Хавай: Най-доброто кафе по света
Кафе на хавайски бряг

Отглеждано само в районите на Кона на остров Хаваи, по склоновете на Хуалалай и Мауна Кеа, 100% кафе Кона е може би сред най-редките и най-ценните сортове.

Произходът на кафето Kona може да се проследи до 1820-те, когато бразилските дръвчета са засадени за първи път в богатата вулканична почва там. В комбинация с изключително слънчеви сутрини и редовни следобедни валежи, резултатът е деликатно ароматизирана напитка, като никоя друга.

Кафето Кона се предлага на по-висока цена предимно поради своята уникалност и ограничената си наличност. Кона се бере на ръка при узряване през целия сезон. Много големи коооперации в други страни берат механично, така че кафетата им включват както презрели така и незрели зърна.

Най-добрият процес на кафе на зърна - От кафееното растение до кафето във вашата чаша
От кафеено растение до кафе в чашата

Вашият коментар

Close Menu
×
×

Cart