
Топ 10 грешки при приготвянето на кафе и как да ги избегнем
Как да избегнем грешките при приготвяне на кафе
Всички ние имаме малко по-различни предпочитания, когато става въпрос за приема на нашето кафе. Някои хора харесват Starbucks, други Costa, а други предпочитат по-тихата атмосфера на кварталното кафене.
Което и да е ваше индивидуално предпочитание, много хора трудно възпроизвеждат този свеж вкус в уюта на собствените си домове. Има много причини за това, разбира се.
В тази статия разглеждаме топ 10 грешки при приготвянето на кафе, които редовно се правят от тези, които се опитват да възпроизведат кафе в стил бариста у дома.
Ние ги сортирахме въз основа на грешките, които мнозина участници в нашия уебсайт са допускали през годините. Те са прости грешки и е много лесно да бъдат избегнати.
Какво се опитвате да постигнете?
Нека си признаем, когато седнете в предпочитаното кафене, за да се насладите на кафето, си струва да помислите какво се случва там. Ето явните факти:
- Те използват пресни зърна кафе всеки ден
- Те смилат зърната точно преди да ви приготвят кафето
- Всичките им баристи са преминали през тренировъчна програма, която гарантира, че правилното количество кафе се използва правилно за да се приготви перфектна напитка
- Накрая разполагат с най-добрите кафе машини с цената на малка спортна кола
А сега просто се запитайте, как, по дяволите, да се съревновавате с това в собствената си кухня? Това е доста труден въпрос със сигурност. Има обаче някои неща, които можете да направите, за да се доближите до това съвършенство, колкото можете.
Топ 10 грешки при приготвянето на кафе, които трябва да избягвате
Ето нашия топ 10 списък с грешките при приготвянето, които трябва да избягвате
Съвет за приготвяне 1 – Избягвайте старите кафени зърна
В идеалния свят трябва да купувате и използвате само пресни зърна. Много добро правило е да купувате само толкова кафе, колкото да ви стигне за 2 седмици. Много от нашите сътрудници заявиха, че тяхната пестелива природа по инстинкт им пречи да искат да изхвърлят храна навън.
Това разбира се е много разбираемо, но ако искате наистина вкусно кафе, никога не трябва да използвате стари зърна. Веднага след като пакетче кафе на зърна е отворено, те започват да губят вкуса си и то бързо, ако не се съхраняват правилно.
Едно добро използване на старите зърна е използването им за приготвяне на студено кафе.
Съвет за приготвяне 2 – Почиствайте редовно оборудването си за приготвяне на кафе
Има много начини за приготвяне на кафе. Те включват машини за капсули, машини за хартиени дози, еспресо машини, автоматични машини, Chemex, Aeropress, Moka, French Press и др.
Всички методи имат едно общо нещо. Те ще използват някакво оборудване. Много е важно да почиствате оборудването редовно. Кафето се сервира най-добре, когато е възможно най-прясно.
В повечето случаи това не отнема толкова много време, но хората не винаги ще имат време да го направят възможно най-скоро. От особено внимание се нуждаят машините, тъй като те имат камери и тръби, които не се виждат. Машината може да блести от чистота отвън, но вътре съвсем да не е така.
Водата, особено твърдата вода, може да натрупа варовик, така че ще трябва редовно да се отстранява котлен камък. По-добре е да използвате филтрирана вода. Много от машините от по-висок клас сега имат програми за почистване и премахване на котлен камък автоматично вградени в тях именно поради тази причина.
Съвет за приготвяне 3 – Използване на грешното смилане
От всички съвети за приготвяне в нашия списък, ние смятаме, че това е най-голямата грешка, която правят хората у дома. Срещали сме се с това често и опита ни показва, че са необходими известна практика и малко знания, за да стане абсолютно правилно.
Всеки метод за приготвяне се нуждае от различен размер смилане. Начинът, по който смилате зърната за филтърна машина, е много различен от смилането, използвано в еспресо машина.
Погрешното разбиране означава, че кафето ви може да е твърде слабо, твърде силно, прекалено горчиво или дъното на чашата ви може да се напълни с малки прашни зърна.
Смилането на зърната първоначално звучи сложно и може да бъде разочароващо преживяване за начинаещ. Необходимо е малко постоянство, когато започнете. Заслужава си търпението и усилията, тъй като след като овладеете техниката, можете да издигнете качеството на кафето си на съвсем ново ниво.
Съвет за приготвяне 4 – Купуване на предварително смляно кафе
Следващият път, когато сте в супермаркет, разгледайте щанда за кафе и забележете количеството марки, които продават този вид предварително смляно. Правят го, защото това предлага удобство.
Вместо да мелите собствените си зърна у дома, те са го направили вместо вас и това ви спестява неприятностите. Съгласни сме, че тези пакети с предварително смляно кафе са много удобни и кафето е прясно, когато е опаковано.
Въпреки това, веднага щом отворите пакета и въздухът попадне вътре започва процес на окисляване. Тъй като размера на смлените парчета са по-малки от целите зърна, те са по-податливи на този процес и ако са изложени достатъчно дълго на него, вкусът на напитката ви ще стане горчив.
Въпреки че може да отнеме малко повече работа, винаги е най-добре да смилате пресни зърна точно преди да си приготвите напитката. Всичко, от което се нуждаете, е качествена мелачка и няколко опита за получаване на подходящото смилане за вашата машина.
Друго нещо, което си струва да се спомене, е да сте сигурни, че сте купили правилния тип предварително смилане за вашата машина. Някои са направени за процеса на филтриране, а други са предназначени за метода за приготвяне на еспресо.
Те се смилат с различна едрина и е важно да прочетете опаковката и да сте сигурни, че купувате правилния вид смилане.
Съвет за приготвяне 5 – Коя вода трябва да използвате?
Това беше проблем с варенето, който никога не бяхме разглеждали много подробно. Направихме експеримент, само за да тестваме това. Използвахме чешмяна вода, за да направим 3 напитки, а след това използвахме филтрирана вода, за да направим 3 напитки.
Не казахме на тестващите каква е разликата. И тримата тестващи избраха филтрираното водно кафе като предпочитан избор. Разликата наистина е забележима и ви препоръчваме да я изпробвате.
Научната причина за това е, че обикновената вода от чешмата може да съдържа минерали, които ще повлияят на вкуса на вашето кафе. В районите на България качеството на водата се различава доста.
В зоните с твърда вода има много повече минерали, приложени в пречиствателната станция. По време на нашите различни тестове установихме, че използваната филтрирана вода или бутилираната изворна вода имат голямо значение за вкуса на кафето.
Също така открихме, че в повечето добри кафенета те също филтрират водата си.
Съвет за приготвяне 6 – Съотношение вода към кафе
За да помогнем за подобряване на нашия уебсайт, четем много от онлайн форумите и страниците във Facebook, свързани с кафето. Един от най-големите проблеми, които чуваме, че хората обсъждат, е да знаят колко кафе да сложат в машините си.
Повечето производители ще имат това в ръководството си с инструкции. Проблемът с това е, че хората, които купуват тези машини, рядко четат инструкциите.
Съотношението кафе / вода е жизненоважно за разбиране. Това е един от ключовите фактори, които ще определят вкусът на вашата напитка.
Общото златно правило тук е 2 супени лъжици кафе на всеки 180 мл. вода. Някои хора приемат този елемент много сериозно и ще претеглят количеството.
Тази област може да се усложни, но винаги е най-добре да се придържате към препоръката, направена от производителя на вашата машина.
Съвет за приготвяне 7 – Грешната температура на водата
Вашата машина трябва да е в състояние да го направи вместо вас, но за тези, които нямат машина, много хора използват вряща вода.
Перфектната температура за приготвяне на повечето зърна е 200 градуса по Фаренхайт (диапазон от 195-205) или 93 градуса по Целзий (диапазон от 90,6-96,1)
Както виждате, това е точно преди точката на кипене. Врящата гореща вода ще попари зърната и ще остави доста горчив вкус. Така че, ако използвате чайник за приготвяне на кафето си, го сварете и го оставете да престои няколко минути, преди да използвате горещата вода.
За тази цел може да се използва обикновен кухненски термометър.
Съвет за приготвяне 8 – Купуване на нискокачествено кафе
Винаги сме откривали, че кафето много прилича на виното. Наистина получавате това, за което плащате, и разликата в качеството на зърната може да бъде огромна. На пазара в България има много евтини кафета.
Бихме препоръчали да се огледате и да изпробвате малко по-скъпите зърна. Силно препоръчваме да отидете в специализиран магазин за кафе на зърна, въпреки че може да бъде трудно да се намери.
Много от потребителите ще се опитат да изберат своите зърна онлайн. По този начин те могат да избират въз основа на оценките и опита на другите купувачи. Бихме препоръчали да избягвате изгодното мазе, когато става въпрос за закупуване на кафе на зърна.
Съвет за приготвяне 9 – Съхранение на кафето на зърна
Правили ли сте следното? Отваряте пакетче кафе на зърна и се наслаждавате на този най-прекрасен аромат. След това използвате част от зърната и след това навивате пакетчето и го прибирате обратно в шкафа. Може дори да използвате малкия стикер, за да запазите запечатването.
Повечето хора правят точно това а това, честно казано, е наистина голяма грешка. Кислородът и влагата във въздуха са известните врагове на кафето на зърна и още повече на смляното.
Трябва да използвате херметичен контейнер и да съхранявате на хладно и сухо място, далеч от въздуха и светлината. Когато е възможно, трябва също да избягвате всякакви екстремни температури, горещи или студени.
Съвет за приготвяне 10 – Грешен филтър или никакви филтри
Въпреки че това е номер 10 в нашия списък, все още е зона на объркване за много купувачи и любители на кафе. Сега, както може би знаете, има три вида филтри за кафе, които са металните, мрежести или хартиените.
Непочистените филтри ще замърсят кафето ви. Измиването и почистването на метални и мрежести филтри след всяко използване е нещо, което трябва да правите винаги, дори ако това е малко досадно.
Хартиените филтри се предлагат в много различни размери и винаги трябва да използвате тези, препоръчани от производителя на вашето устройство.
Обобщение и заключение
С времето се научихме на тези грешки при приготвянето на кафе. Всеки, който е нов в приготвянето на кафе, също ще се научи и ще направи свои грешки. Надяваме се, че с информацията, която сме предоставили тук, можете да избегнете повечето често срещани грешки.
Бихме препоръчали да отделите малко време, за да опитате и експериментирате и да се научите да усъвършенствате собствения си процес на приготвяне на кафе. Има много методи за приготвяне, които да изпробвате.
Важните неща са закупуването на подходящо качество на кафето, наличието на добра мелачка и след това съхраняването им правилно. След това зависи от предпочитания от вас начин на приготвяне.