Кафе мляно

Показване на 6 резултата

Плюсовете и минусите на предварителното смилане

Докато някои консуматори са склонни да пият всичко, приготвено от смлени зърна, други са малко по-взискателни. Полезно е да се претеглят плюсовете и минусите на предварителното смилане. виж още

Плюсовете

  • Без мелачка - повечето от предимствата на предварителното смилане идват от това, че не се налага да използвате мелница.

    Има цяла наука за смилане на зърната, която повечето хора няма или не могат да научат. Естествено, не е необходимо да мислите за размера на частиците спрямо броя на частиците на единица тегло, докато правите напитката, което дава значително предимство на приготвянето й с предварителното смилане. 

  • Разходи

    - тъй като зърната вече са смлени, не е необходимо да притежавате и поддържате мелачка. Спрямо марката и модела на мелачката, тя може да варира от евтина до прекалено скъпа и когато се вземе предвид вероятността за износен двигател, изхабени или счупени ножове, мелачката може да се окаже скъп уред. Заслужава си да се отбележи, обаче, че както на зърна, така и предварително смляното от един и същ сорт обикновено са с еднаква цена.

  • Удобство

    - кафето може да се приготвя само със смлени зърна. За средния любител на зърната, смилането обикновено се извършва със специализирана мелачка. За хората, които го купуват предварително смляно, това, разбира се, се пропуска - производителят вече го е направил за тях. Това е много подходящо за онези, които искат или се нуждаят от бърз начин за приготвяне на напитката.

Минусите

  • Компромис с качеството

    - това е може би най-големият недостатък при приготвяне на напитка с предварително смилане. За разлика от зърната, където ароматните масла се запазват доста дълго време, в смляното те започват да се изпаряват значително по-бързо, веднага след смилането. В резултат на това приготвянето с предварително смилане прави чашата кафе по-обрана. Дори и във вакуумно запечатан плик ще има значителна загуба на вкус и свежест.

  • Проблеми със съвместимостта

    - за хората, които използват нещо по-удобно, като френска преса, не е добре да не могат да избират едрината на смилането. Тъй като предварително смляното кафе обикновено идва със стандартна грубост, е малко вероятно някой да успее да намери пакети с фино или едро предварително смлени зърна в търговската мрежа. Това прави някои уреди за приготвяне на кафе повече или по-малко несъвместими с предварително смляното.

  • По-малко персонализиране

    - едрината на смилане влияе значително на качеството на напитката. Тя влияе на скоростта, с която се извлича кафето. Ако то е извлечено твърде бързо, ще има блудкав и непълен вкус. От друга страна, ако е извлечено твърде бавно, ще бъде горчиво. Най-добрият начин да усъвършенствате скоростта на извличане е да регулирате едрината на меленето, което е невъзможно с предварително смляно кафе.

Обобщение

  • Предварителното смилане е удобство. 
  • Целите зърна се свързват с качество и персонализиране.
  • Както повечето неща, по-добрият вариант се свежда до личните предпочитания. скрий