Кафе с единичен произход Single Origin

Показване на 1–16 от 77 резултата

Какво означава „Single Origin“

„Single Origin“ буквално означава „единичен произход“

Терминът е известен още като „Specialty Coffee” или “специализирано кафе”. Като цяло това са зърна от една реколта и един вид, дошли от една специфична ферма в определен регион. Обикновено тази информация се показва на опаковката, но никога не е най-подробното описание. виж още

Кое прави кафето „Single Origin“ 

Най-важният аспект е проследяването или възможността да знаете точно откъде идва. Любителите на гурме кафето харесват „Single Origin“, защото това позволява да се опитат местните вкусове - как природата и въздухът в определени региони оформят и определят аромата на зърната, какъв вкусов профил доминира в малка, определена част на света.

Защо си струва да го  опитате

Двете най-важни причини, поради които трябва да опитате „Single Origin“са придобиване знания и опит. Когато дегустирате специално кафе от определен регион, ще получите добра представа за ароматите и послевкусите, които доминират в региона и ще можете да решите дали ви харесва или не. Това знание ще ви улесни много, когато търсите нови аромати и се опитвате да намерите „единственото“ - вашето любимо кафе. А, кой знае? Може би „Single Origin“ ще ви стане любимото.

Изключителен, солиден, богат вкус 

За разлика от смесите, „Specialty Coffees” са много различни помежду си. Много е трудно да се объркат вкусовете от отделните региони. Да речем, че мексиканското „Maragogype“ ще има нотки на карамелена сладост, пресни билки и подправки, докато етиопските зърна „Geisha“ ще имат нотки на различни плодове: боровинки, сини сливи и ябълки.

Да речем, че един бленд се състои от 5-6 различни вида зърна. Природни бедствия, суша или силни дъждове и други природни явления ще имат много по-малко влияние върху цялостния вкус (и цена), тъй като един вид зърна ще представлява само една малка част от сместа. Ако в един от нашите много региони има лоша реколта поради влошаване на природните условия, вероятност та да почувствате някаква разлика в сместа е малка – зърната от един регион ще компенсира липсата на вкус от зърната от друг регион, така че вкусът и качествата в цялата смес остават еднакви и цената не се променя толкова много. Специалното кафе има много богати вкусови качества (това е, което вълнува любителите на гурме кафето), но когато обичате конкретен вид, никога не можете да сте сигурни дали ще успеете да получите същото през следващия сезон или каква ще бъде цената. Ако следващата реколта е много по-слаба, цената се покачва и може дори да не успеете да намерите любимото си специално кафе, защото търсенето надвишава предлагането. Има дори хора, така наречените „ловци на кафе“, които обикалят целия свят, търсейки лимитирани специални кафета, купуват го и след това го продават на много по-висока цена. Някои специализирани видове дори се сравняват със злато. Ето защо си заслужава да ги опитате.

Какво е по-добре? “Single Origin” или смес

Няма еднозначен отговор на това. От една страна, смесите по принцип не променят аромата с времето. Ако наистина сте се влюбили в конкретна смес, можете да сте сигурни, че любимата ви смес ще запази всички качества и аромат, въпреки факторите, които влияят на плантациите. И все пак смесите нямат много богати аромати. От друга страна, зърната с единичен произход имат богат аромат от съответния специфичен регион, така че когато приготвяте напитка, ще можете да откриете особен, богат и плътен вкус, характерен за конкретен регион (например - Централна Америка - кафява захар и какао; Кения - сладък, плодов послевкус). Но вкусовите им качества могат да варират в зависимост от климатичните условия през цялата година. Въпреки това, “Single Origin” винаги ще носи радост от откриването на нов, специфичен вкус. скрий