Какво е Flat White и по Какво се Различава от Latte?

Какво е Flat White и по Какво се Различава от Latte?

бариста, обслужваща плоска бяла

Flat White от известно време е в специализираните менюта на кафенетата по света. Но наистина ли знаеш какво е това? И каква е разликата между Flat White и Latte?

Нека да разгледаме историята на Flat White , как да го направите и какво го отличава от лате или капучино.

бариста, сервиращ flat white

Какво е Flat White ?

Flat White е напитка на основата на еспресо, която съдържа затоплено мляко.


Без съмнение, това е вариант за тези, които търсят млечна напитка със силен вкус на кафе и се приготвя с малко количество затоплено мляко и тънък слой микро-пяна.

Ако искате кафе, което ви позволява да опитате силно еспресо, но с кремообразно усещане в устата, Flat White е чудесен избор. Но откъде идва и какво го отличава от лате?

каничка с топло мляко

Топлото мляко е съществена част от Flat White.

От къде произхожда Flat White?

Има известен дебат дали Flat White произхожда от Австралия или Нова Зеландия. Така или иначе, тя е от 80-те години. В годините след това се появява в менютата в САЩ, Великобритания и други страни и сега е стандарт за специализираните кафенетата по света.

Без да се задълбава много в историята на Австралия и Нова Зеландия, може да се каже, че Flat Whita еволюира естествено и на двете места.

„Потребителите, преминаващи от разтворимо кафе към еспресо, търсещи нещо познато, започнали да си поръчват капучиното без тази обемна пяна с която е било по онова време, а с по-фина и „ плоска “ микро-пяна.“

Когато Starbucks започва да сервира Flat White като „смела“ алтернатива на лате в САЩ, става ясно, че напитката е навлязла в мейнстрийма.

бариста прави лате изкуство

Както лате, така и Flat White имат достатъчно пяна, за изява на креативни баристи.

Какви са разликите между капучино и лате?

Знаем, че Flat White е еспресо със затоплено мляко и малко пяна. Това не е ли лате? Или капучино?

Терминът лате започва да се използва на английски през 80-те години, но понятието кафе с топло мляко съществува от доста по-дълго. В Италия кафе-лате обикновено е много млечна напитка за закуска, приготвена с доза кафе еспресо.

На друго място, името обикновено означава доза еспресо, покрито с топло мляко и малко млечна пяна отгоре.

И за да изчистите всяко объркване с капучино, общото правило е, че капучиното е по-малка, по-силна напитка, която се прави с една доза еспресо и се сервира с дебел слой млечна пяна. Традиционно, латето е по-голямо и има по-меко съотношение кафе / мляко. Сервира се само с малко пяна.

бариста, сервира флат уайт

Flat White цвят с тънък слой микро пяна.

Каква е разликата между Flat White и лате?

В Австралия обикновено лате се сервира в чаша от 200 мл., а за Flat White се използва 180 мл керамична чаша, така че тя е малко по-малко разредена. В исторически план латето би имало малко повече пяна (~ 1 см) от Flat White (~ 0,5 см).

„Въпреки това, през последните пет или повече години, тази разлика в пяната почти се отхвърли и те се сервират по един същи начин.“

4 flat white с различни лате арт дизайни

Различни дизайни в лате изкуството.

И все пак няма окончателното правило. Всяко кафене сервира Flat White малко по-различно, така че е лесно да се види откъде се е появило объркването.

Капучино и лате могат да бъдат направени с една или две дози еспресо, но при Flat White традиционно се използват двe. Но и това не е задължително. За да усложнят нещата допълнително, някои бариста използват двойно ристрето, за да създадат по-силен аромат на кафе.

човек, който държи flat white

Има различни мнения за това какво е Flat White.

Различни разбирания за Flat white

Това, как се прави Flat White, може да зависи от това къде се намирате и от отделния бариста. Някои са на мнение, че разликата между лате и Flat White е съотношението мляко към кафе.

„Текстурата на топлото мляко е много сходна и при двете напитки: достатъчна аерация, но не толкова, че да е пенисто, а фино и меко“.

споделяне на flat white

Flat White с изкуство на лалета.

„Latte: най-продаваната еспресо напитка в кафенетата на второ място. Flat White: най-продаваната еспресо напитка в кафенетата на трето място. И двете са много продаваеми и имат свои собствени рецепти според настроението и уменията на съответния бариста.“

„Flat White e 140–160 ml с двойно еспресо. Много тънко текстурирано мляко … плоско, плоско мляко. Лате е 200–220 ml, като стига до 280 и има млечна текстура между тази на Flat White и капучино.“

 лате изкуство

Бариста прави изкуство от лате.

Кое е по добро? Flat White или Latte

Специфичният размер на чашата и съотношението кафе и мляко може да варира, но общото правило е, че Flat White е по-малко от лате и обикновено съдържа повече еспресо.

Ако се наслаждавате на нюансираните вкусове на специализираното кафе, но искате нещо на млечна основа, Flat White може да бъде по-добър вариант от лате. Тъй като има по-малко мляко, Flat White ще ви позволи да усетите по-пълно сензорния профил на кафето. Но обективно по-добре ли е? Не. Има много начини да опитате специализирано кафе и всеки от нас има лични предпочитания.

Flat White ли е по-силно от лате? Flat White е по-концентрирана напитка, която ще има по-силен вкус на кафе от лате. Тя също може да бъде по-силна от лате и по отношение на кофеина, поради употребата на двойно еспресо.

Flat White съчетава вкуса и интензивността на еспресо с богатото усещане на напитка на млечна основа. Растително мляко? Алтернативите на растителна основа обикновено се пенят по-лесно от млечните, така че може да са добре за Flat White.

flat white, сервиран на масата

Lattes обикновено са по-големи и съдържат по-малко кафе, отколкото Flat White.

Познаването на това какво е Flat White може да помогне, когато си го поръчвате, но ако държите на детайлите в непознати кафенета, може би си струва да попитате техния бариста как правят своето Flat White.

Вашият коментар

Close Menu
×
×

Cart